Кіру
You can authorize on site with:
Google Vkontakte Mailru

Тамақтан улану және жіті ішек жұқпаларын алдын-алу іс-шаралары18.07.2018ж.

Жіті ішек жұқпалары аурушаңдығының деңгейі жаз мезгілінде күрт көтеріледі. Инфицерленген су мен сапасыз азық-түлікпен және кір қол арқылы тұрмыстық-қатынас жолы арқылы, ауыз қуысы арқылы сыртқы ортадан ауызға түсетін қоздырғыштардың сыртқы ортада сақталынуына қолайлы жағдай тек жаз мезгілі ғана.

Жіті ішек жұқпалары – асқазан ішек жолдарын түрлі микроағзалармен зақымдайтын ( сальмонелл, иерсиний, шигелл, кампилобактерии, рота және норовирус) жіті ішек жұқпаларының бірнеше топтары.  ЖІЖ үлес салмағының басым бөлігін токсикоинфекциялары құрайды.

Тағам дайындау барысында жеке гигиеналық талаптардың сақталынбауы, азық-түліктерді дұрыс сақталынбауы, тағам дайындау технологиясын бұзу – тамақтан улану және ЖІЖ себептері.  Сонымен қатар жіті ішек жұқпаларын жұқтыру факторларының бірі - бей-берекет сауда орындарында сатылатын азық-түліктер, кірленген көкөністер, жидек және жемістер арқылы.

«ҚР ДСМ ҚДСК ШҚО ҚДС Департаментінің Өскемен қалалық қоғамдық деңсаулық сақтау Басқармасы» РММ-сі жіті ішек жұқпаларын алдын-алу ушін қарапайым ережелерді сақтауды сіздерге ұсынады:

Сіздер, осы талаптарды сақтау арқылы өздеріңізді жіті ішек жұқпаларын жұқтырмауға көмек бере аласыз. Аурушаңдықтың белгілері пайда болған жағдайда міндетті түрде дәрігердің көмегіне жүгіну қажет!

Артқа
Яндекс.Метрика