Туристік жорықтар, өзендегі демалыс, таулар-табиғат билігінде және сіздің алдағы демалысыңызды шектемейді. Және, егер сіз біздің кеңестерге құлақ салсаңыз, бұл шын мәнінде солай болады. Жаз мезгілі-сіз үшін және қоршаған адамдар үшін қауіпті асқазан-ішек ауруларының саны айтарлықтай артады.
Жіті ТКЗ тобына ауру тудыратын микробтар тудыратын аурулар кіреді. Бұл топқа әртүрлі аурулар: энтерит сияқты қарапайым тырысқақтың ауыр түрлеріне дейін кіреді. Ең көп тараған-дизентерия,сальмонеллез, іш сүзегі.
Ішек инфекциясы өзекті тақырып. Ол вирусты инфекциядан кейін 2 орын алады.
Жіті ішек ауруларының таралу жолдары өте алуан. Олардың берілуіне тамақ өнімдері, су, шыбын және тұрмыстық мақсаттағы түрлі заттар жиі қатысады. Инфекцияларды таратудағы қолдарға елеулі рөл беріледі. Сондықтан ЖІИ лас қол аурулары деп аталады. Егер микроскоппен қолдан шаюды көрсе, онда бактериялардың жинағын көруге болады. Егер микробтар тұрмыстық заттарға және тағамға түссе не болады? Сондықтан тамақ өнімдерін сақтау және өңдеу кезінде ережелерді сақтау керек. Өйткені, қайырымдылық ортаға түскенде-сүт, крем, ет, жұмыртқа, балық және басқа да өнімдер дизентерия мен сальмонеллездің микробтары өте тез көбеюде. Сондықтан тағамды бөлме температурасында сақтау қауіпті және жылы плитада немесе пеште қалдыруға болмайды - бұл микробтардың көбеюіне ықпал етеді. Сүт, әсіресе қайнату керек, ал сүзбе тек термиялық өңдеуден кейін ғана қолданылады.
Ет, сүт, жұмыртқа - ауру құстар мен жануарлардан алынған болса, олар өз кезегінде зақымдануы мүмкін. Бұл және басқа да өнімдер тамақ дайындау немесе тарату кезінде адамдардың қолына зақымдалуы мүмкін.
Ішек инфекцияларының берілуінде жемістер, жидектер, көкөністер үлкен рөл атқарады. Жасыл, көкөністер, жидектер, жеміс-жидектер жеуден бұрын оларды сумен мұқият жуып, қайнаған сумен араластырыңыз.
Адамдардың ішек инфекциясын жұқтырудың ықтимал себебі ретінде су туралы бірнеше сөз. Су эпидемиясы су құбырын пайдалану ережелерін бұзу нәтижесінде туындайды. Су қоймаларына тазартылмаған тұрмыстық және ағынды сулар ағады. Жазғы уақытта ауаның жоғары температурасы судың қызуы мен микробтардың көбеюі үшін жағдай жасайды. Бұл қауіпті өзендер мен су қоймаларында шомылу кезінде ескеру қажет.
Ішек инфекцияларын таратуда қанатты тасымалдаушылар - шыбындарға үлкен рөл беріледі. Барлық қоқыстар мен қоқыстарды тығыз жабылатын шелектерді жинау қажет. Тамақ қалдықтарын уақытында алып тастау шыбын-шіркейден айырылады және олардың көбеюіне кедергі келтіреді.
Жұқпалы аурулардың таралуындағы жетекші рөл созылмалы тасымалдаушыларға және ауру жеңіл түрде өтетін науқастарға тиесілі. Мұндай науқастар жиі ауруды аяққа ауыстырады, кейде өздері де айналадағылар үшін қауіпті екенін білмейді. Дәрігерге уақытылы қаралмау ауыр асқынуларға әкелуі мүмкін.
Егер балаңыздың кез - келген тамақты немесе ішкеннен кейін құсу, шөлдеу анық байқалса, ал емшек жасындағы балалар-кеудеге іше алмайды немесе еме алмайды, ұзаққа созылатын қызба, құрғақ тері, құрғақ тіл және ауыз, нәжістегі қан қоспасы, құрысулар пайда болса және бала ұйқылы болса-дәрігерге қалай тез қаралу керек.
Аман-сау болыңыз.
«Өскемен қаласының №1 емханасы» ШЖҚ КМК педиатр-дәрігері Карменова Назигуль Тлеуханқызы