Кіру
You can authorize on site with:
Google Vkontakte Mailru

Мектепке дейінгі жастағы балалардың дұрыс тамақтануы23.04.2019ж.

Мектепке дейінгі жастағы балалардың дұрыс тамақтануы

 Мектеп жасына дейінгі балалар үшін дұрыс тамақтану-бұл көптеген аурулардан болатын энергия көзі және дәрі. Егер сіз шын мәнінде сіздің балаңыз мықты денсаулық, әдемі, физикалық және рухани белсенді, үйлесімді дамыған және жақсы иммунитеті бар болуын қаласаңыз, онда дұрыс тамақтану оның өмірінің негізі болуы керек. Мектепке дейінгі жастағы балалардың дұрыс ұйымдастырылған тамақтануы - ата-аналардың басты міндеттерінің бірі.

Мектепке дейінгі жастағы балалардың тамақтануы сапалы да, сандық жағынан да дұрыс болуы тиіс. Баланың рационының майлармен, тұзбен және қантпен артық болуы және ондағы көкөністер мен жемістердің жеткіліксіз болуы: балалар ағзасының дистрофиялық өзгерістеріне, иммунитеттің төмендеуіне, оның өсуі мен дамуына қажетті организмдегі микроэлементтердің жетіспеушілігіне әкелуі мүмкін.

Мектепке дейінгі жастағы балалардың дұрыс тамақтанбауы үлкен жастағы кезеңдерде елеулі проблемаларға әкелуі мүмкін.

1. Балалардың дұрыс тамақтануының бірінші және ең маңызды қағидаттарының бірі-бұл энергетикалық теңгерімділік. Кейде біз Сізбен бірге өз балаңыздың барлығын тамақтандыруға тырысамыз. Балаға ол алатын тағамның көлемі ғана емес, оның энергетикалық құндылығы да маңызды екенін есте сақтау керек. Қазіргі уақытта ұн өнімдерінің, картоптың, қанттың көп мөлшері қолданылады, сол арқылы балалар ағзасын теңгерімсіздікке әкеледі: бала жұмсауға қарағанда көп тұтынады. Мұның бәрі семіздікке және басқа да ауыр ауруларға әкелуі мүмкін. Фастфуда "сән" (майларға бай) және компьютер артындағы балалардың аз қозғалатын бейнесін ескере отырып, артық салмақ деңгейі тез өсуде. Сақ болыңыз! Көмірсулар мен майларды артық тұтыну зат алмасуының бұзылуына әкелуі мүмкін.

Тамақтанудың теңгерімділігі ағзаның энерготраттарын толығымен жабатын өнімдерді тұтынудың оңтайлы арақатынасын білдіреді. Мысалы, 1-7 жастағы балалардағы энерготраттар 1 кг дене салмағына 80-100 ккал құрайды. Ағзадағы қоректік заттардың келуі ағза оларды тікелей тағамнан алып, арнайы тағамдық қоспалар мен ішектің көмегімен өңдейді немесе өзі синтездейді. Сондықтан барлық тағамдық заттар ағзада синтезделмейтіндіктен Ұсынылатын өнім жиынтығын білу өте маңызды.

Баланы дұрыс тамақтандыру және асқазан-ішек жолы қызметіндегі барлық ауытқуларды түзету маңызды. Тамақ рационынан асқорыту жүйесінің мүшелеріне тітіркендіргіш әсер етуі мүмкін өнімдер мен тағамдарды алып тастау.

2. Баланың рационын жасау кезінде тағамдардың әртүрлілігі және аспаздық өңдеудің әртүрлілігі маңызды болып табылады. Бұл бала барлық макро және микронутриенттерді (ақуыздар, майлар, көмірсулар, витаминдер, минералды заттар) алуы үшін қажет. Ақуыздар, өйткені олар барлық органдар мен ұлпалар үшін құрылыс материалы болып табылады. Оларды ет, балық, сүт өнімдері, жұмыртқа және т.б. сияқты өнімдерден алуға болады, балалар ағзасына жануар және өсімдік тектес ақуыздар (амин қышқылдарын алу үшін) түсуі керек. Балалардың белсенді қозғалысы үшін көп күш қажет. Негізгі энергия жеткізушісі көмірсулар (қант, бал, жидектер, көкөністер, жарма, ұн) болып табылады. Көмірсулар, мысалы, ақуыздар мен майлардан артық болуы керек. Майлар-қаймақ, ірімшік, ет, балық алуға болатын қосымша энергия депосы.

3. Мектеп жасына дейінгі балалардың дұрыс тамақтануының маңызды шарты тамақтану тәртібін сақтау болып табылады. Бұл бір күн ішінде калориялығы бойынша тамақтың сандық және сапалы бөлінуі ғана емес, сондай-ақ тамақтардың саны мен олардың арасындағы интервалдар да. Балада тамақтану режимінің болмауы және оның тұрақсыз болуы бірінші кезекте ағзаның күйзелісіне және әртүрлі ауруларға әкелуі мүмкін.

Тамақтану режимі тағамды меңгеру үшін жақсы жағдай жасайды. Режимнің сақталмауы тәбеттің жоғалуына және ас қорыту шырындарының бөлінуінің төмендеуіне әкеледі.

4. Егер балалардың рационы туралы айтатын болсақ, өмірлік үдерістердің жүруінде үлкен маңызы бар және жылуландыруда үлкен рөл атқаратын су туралы ұмытуға болмайды. 3-7 жастағы балалар үшін сұйықтыққа қажеттілік тәулігіне 1 кг дене салмағына шамамен 60 мл құрайды.

5. Әсіресе мектеп жасына дейінгі кезеңде витаминдердің ағзаға жеткілікті түсуі маңызды, ол әр түрлі органдар мен жүйелердің қарқынды дамуымен және қалыптасуымен, алмасу процестерінің шиеленістігімен, орталық жүйке жүйесінің құрылымы мен функцияларын жетілдірумен ерекшеленеді.

Әдетте балаларға С витамині, в топтары, сондай-ақ А витамині мен бетакаротин жетіспейді. Бұл балалар денсаулығының жай-күйіне теріс әсер етеді, шаршағыштық, әлсіздік, физикалық даму қарқынының баяулауы, иммунологиялық қорғаудың әлсіреуі байқалады, бұл аурудың өсуіне, патологиялық процестердің ұзаққа созылуына әкеледі. Гиповитаминоздар балаларда әртүрлі созылмалы патологиясы бар болғанда, әсіресе ас қорыту органдары жағынан қиындайды.

Көбінесе гиповитаминоздар тамақтану ағзасындағы бұзылулар нәтижесінде дамиды – рационға жаңа піскен көкөністер мен жемістер, сүт өнімдері, ет, балық жеткіліксіз қосылған кезде. Балалардың рационына алдын алу мақсатында витаминдердің негізгі көздері болып табылатын өнімдердің жеткілікті мөлшерін үнемі қосу қажет. Сонымен, С витаминінің негізгі көздері әртүрлі көкөністер, жемістер, жидектер, көк және картоп болып табылады.

В1 витамині (тиамин) ас қорыту және орталық жүйке жүйелерінің қалыпты жұмыс істеуі үшін үлкен маңызға ие, зат алмасу процестеріне белсенді қатысады. Оның жеткіліксіздігі кезінде ағзада шаршағыштық, бұлшық ет әлсіздігі, тітіркенгіштік, тәбеттің төмендеуі байқалады.

В2 витамині (рибофлавин) көмірсулар мен белоктық алмасуда үлкен рөл атқарады, ағзада энергия шығаруға ықпал етеді, орталық жүйке жүйесінің қалыпты жұмыс істеуін қамтамасыз етеді, тағамның жақсы сіңірілуіне ықпал етеді, қалыпты жағдайда тері мен шырышты қабықтардың жағдайын қолдайды. Бұл витамин жеткіліксіз болғанда дене салмағының төмендеуі байқалады, әлсіздік дамиды, тері құрғақ болады, ауыз бұрышында жарықтар мен қабықтар ("ауыздық") пайда болады. В2 витаминінің айқын жетіспеушілігі кезінде көздің шырышты қабығының қабынуы (конъюктивит) және ауыз қуысының қабынуы (стоматит) дамуы мүмкін. В2 витаминінің негізгі көздері сүт өнімдері, ет, жұмыртқа болып табылады.

А витамині (ретинол) қалыпты көруді, өсу процестерін, тері жабындары мен шырышты қабықтардың жақсы жағдайын қолдау үшін қажет. Ол көз торында көру пурпурының пайда болуына тікелей қатысады – ерекше жарық сезгіш зат. А витамині иммунитетті жасауда белгілі бір рөл атқарады. Бұл витаминнің жетіспеушілігі кезінде ең алдымен сумеркадағы көру өткірлігі төмендейді, балаларда өсудің тежелуі, жұқпалы ауруларға қарсы тұрудың төмендеуі байқалады. А витаминіне бай балық майы, сары май, жұмыртқа сарысы, ірімшік. Каротин өсімдіктің жасыл бөліктері, сондай-ақ көкөністер мен жемістер бай. Дұрыс тамақтаныңыз және сау болыңыз!

 

«Өскемен қаласының №1 емханасы» ШЖҚ КМК педиатр дәрігері Сагандыкова Сабина Калдыбаевна.

 

 

 

 

 

 

 

 

Артқа
Яндекс.Метрика